Orchidee bemesten

Orchideeën zijn prachtige, exotische bloemen die een geweldige aanwinst zijn voor elk huis. Deze delicate bloemen vereisen echter speciale aandacht als het gaat om de juiste voeding. Om ervoor te zorgen dat uw orchideeën goed gedijen, is het belangrijk om ze regelmatig te bemesten. Hier volgen enkele tips van orchidee-kopen.nl voor het bemesten van uw orchideeën.
Hoe Orchidee Bemesten

Welke mest voor welke orchidee?

Ten eerste is het belangrijk om te weten welk type meststof het beste is voor uw specifieke orchidee. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten orchideeënmeststoffen op de markt en elk heeft zijn eigen unieke formule en voordelen. Over het algemeen is organische mest de beste keuze, omdat deze het meest complete voedingsstoffenpakket voor uw plant biedt zonder de introductie van onnodige chemicaliën. Meststoffen die speciaal voor orchideeën zijn ontwikkeld, kunnen bijzonder nuttig zijn omdat ze vaak sporenelementen bevatten zoals ijzer en magnesium, die de groei en bloeiproductie kunnen bevorderen.

De Orchideeënmest verdunnen

Wanneer het tijd is om uw orchidee te voeden, doe dit dan om de week met een verdunde oplossing. Orchideeën mogen nooit worden gevoed met een volledige vloeibare meststofoplossing, omdat dit gemakkelijk hun tere wortels kan verbranden. De beste praktijk is om een deel vloeibare meststof te mengen met twee delen water en dit voorzichtig in een cirkelvormige beweging rond de basis van de plant aan te brengen. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de voedingsstoffen over alle delen van de potgrond zonder een enkele plek in één keer met te veel meststof te overladen!

Mesten én voldoende vocht

Naast regelmatig bemesten is een andere manier om te zorgen voor een gezonde groei van orchideeën dat ze voldoende vocht krijgen. Als tropische planten geven orchideeën de voorkeur aan een vochtigere omgeving dan aan een droger klimaat. Als u uw plant binnenshuis kweekt, overweeg dan te investeren in een luchtbevochtiger om het vochtgehalte het hele jaar door hoog te houden. U kunt uw plant ook om de paar dagen besproeien met gedestilleerd water, zodat de bladeren gehydrateerd blijven en er geen uitdroging optreedt als gevolg van een lage luchtvochtigheid in de kamer zelf!

Bemest orchideeën met mate

Bemesting en voldoende luchtvochtigheid zijn belangrijke componenten om een orchidee gezond en gelukkig te houden – maar vergeet niet om beide niet te overdrijven! Te veel meststof kan wortelverbranding veroorzaken, terwijl te weinig vochtigheid kan leiden tot verwelkende bladeren en bloemknoppen die voortijdig afvallen voordat ze de kans hebben gehad om volledig tot hun recht te komen. Het vinden van de perfecte balans tussen voeding en water is essentieel als u wilt dat uw orchidee seizoen na seizoen bloeit!