Uitgebloeide orchidee bewaren

Het bewaren van een orchidee na de bloei is een belangrijk onderdeel van een goede verzorging van de plant. Wanneer de bloemen zijn uitgebloeid, is het essentieel om de steel te verwijderen en de orchidee op een koele, droge plaats te zetten waar ze goed geventileerd wordt. Lees hoe je een uitgebloeide orchideeën kunt bewaren tot de volgende bloeiperiode met deze tips van orchidee-kopen.nl.

Uitgebloeide Orchidee Bewaren

Een kas, ideaal qua licht en vocht

Als je een kas hebt, is dit ideaal, want orchideeën houden van een vochtige omgeving en helder indirect licht. Kies een pot die iets groter is dan de pot waarin ze voor de bloei stond. Dit zorgt voor luchtcirculatie rond de wortels en helpt de plant gezond en levendig te blijven. Zorg ervoor dat de pot veel drainagegaten heeft, zodat overtollig water snel uit de grond kan ontsnappen. Een kleipot wordt aanbevolen omdat deze de vochtigheidsgraad helpt reguleren en de wortels koel houdt tijdens de hete zomermaanden.

Goede voedingsgrond voor een lang leven

Het is ook belangrijk om een speciale mix van grond te gebruiken voor het bewaren van je gebruikte orchidee. Om je plant gelukkig te houden, zoek je naar medium schorsmengsels die speciaal gemaakt zijn voor epifyten zoals orchideeën; deze zijn online verkrijgbaar bij tuinwinkels. Zodra uw nieuwe pot is gevuld met aarde, zorg ervoor dat u hem grondig water geeft, maar geef niet te veel water – orchideeën geven de voorkeur aan minder frequente maar grondiger waterbeurten, ongeveer twee keer per week als ze zo slapend zijn.

Verplaats de orchidee regelmatig

Bewaar uw gebruikte orchidee op een plaats buiten het directe zonlicht, dat zowel de bladeren als het kwetsbare wortelstelsel kan beschadigen als het te lang op hete dagen wordt blootgesteld. U moet uw plant ook om de paar weken verplaatsen, zodat alle kanten evenveel licht krijgen – dit zorgt voor een gezonde groei in de toekomst!