Orchideeën zijn giftig

Orchideeën zijn een mooie en boeiende groep bloemen die in zowat elke omgeving te vinden zijn. Hoewel ze voor prachtige decoraties zorgen, is er één belangrijk ding waar u rekening mee moet houden als u ze in huis heeft: orchideeën zijn giftig. Er zijn meer dan 25.000 soorten orchideeën en veel daarvan bevatten giftige stoffen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor mensen en huisdieren. Via onze orchideeën webshop zijn er tientallen orchideeën te koop bij diverse kwekers.

Is Een Orchidee Giftig?

Protoanemonine, giftig voor mens en dier

Het meest voorkomende soort gif in orchideeën is de stof protoanemonine, die giftig is voor mens en dier bij inname, inademing of zelfs bij aanraking met de blote huid. Dit gif kan brandende keelpijn veroorzaken, evenals misselijkheid, braken, buikkrampen, duizeligheid en diarree in extreme gevallen. In sommige gevallen kan dit leiden tot ernstiger symptomen zoals toevallen of zelfs de dood door ademhalingsproblemen.

Het is ook belangrijk te bedenken dat de protoanemonineverbinding in de lucht kan vrijkomen als een orchidee wordt geplet of opengebroken. Daarom is het beter om beschermende handschoenen te dragen bij het hanteren van deze planten om elk contact met het sap, dat kan leiden tot huiduitslag of irritaties, te vermijden. Bovendien wordt afgeraden deze planten in de buurt van voedselbereidingsruimten te houden, omdat zelfs kleine hoeveelheden gif van een orchidee het voedsel kunnen besmetten als het in contact komt met het sap van de plant.

Het goede nieuws is dat dit soort problemen vrij gemakkelijk te voorkomen is – zorg er gewoon voor dat uw orchidee uit de buurt blijft van gebieden waar mensen en/of dieren regelmatig mee in contact komen en dat u beschermende kleding draagt bij het hanteren ervan. Bovendien moet u uw planten altijd water geven met een gieter in plaats van ze gewoon in het water te dompelen, om de wortels niet te veel te verstoren. Tot slot, als u ooit tekenen van schimmelvorming op een orchidee opmerkt, kunt u deze het beste onmiddellijk weggooien vanwege de mogelijke giftigheid ervan.