Waarom krijgt mijn orchidee gele bladeren

Bij de verzorging van een orchidee is geel blad een veel voorkomend probleem. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals te veel of te weinig water, te weinig licht en een tekort aan voedingsstoffen in de bodem. Lees meer over het voorkomen van gele bladeren in dit artikel van orchidee-kopen.nl.

Hoe Komt Het Dat Mijn Orchidee Gele Bladeren Krijgt?

Voldoende (indirect) licht

Als uw orchidee gele bladeren krijgt, is het eerste wat u moet doen haar zorgvuldig inspecteren. Gele bladeren kunnen erop wijzen dat de plant niet genoeg licht krijgt. In dat geval moet u de plant verplaatsen naar een plek in huis met meer zonlicht. Als het na een paar weken in feller licht niet beter gaat, is dit waarschijnlijk niet de oorzaak van de gele bladeren.

Vochtregulering en ongedierte

Het is ook belangrijk om te controleren hoe vaak u uw orchidee water geeft en of er ongedierte aanwezig is op haar stengels en bladeren. Als u ongedierte aantreft, behandel het dan met een oplossing van neemolie of insectenzeep. Te veel water geven kan ook leiden tot gele bladeren op een orchidee – zorg ervoor dat de bovenste twee centimeter grond volledig opdroogt voordat u opnieuw water geeft.

Voldoende voedingsstoffen en bijmesten

Controleer ten slotte of de grond van uw orchidee tekenen van een tekort aan voedingsstoffen vertoont – als de bladeren gele punten hebben maar donkergroene aderen langs het oppervlak, kan dit wijzen op een tekort aan stikstof in de grond. U kunt dit verhelpen door de grond aan te vullen met langzaam vrijkomende meststof – lees echter zorgvuldig de gebruiksaanwijzing om niet te veel te bemesten!