Hoe Orchidee verzorgen

Orchideeën verzorgen is een kunst, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Met een paar eenvoudige tips en trucs van orchidee-kopen.nl kunt u uw orchidee in een mum van tijd laten bloeien!

Hoe Orchidee Verzorgen

Een goede pot met drainagegaten

Ten eerste is het belangrijk om de juiste potmaat voor uw orchidee te kiezen. Orchideeën groeien het best als hun wortels een beetje krap zijn, dus een pot die slechts iets groter is dan de kluit is het beste. Zorg er bovendien voor dat de pot aan de onderkant drainagegaten heeft, zodat het water zich niet ophoopt aan de basis van de plant.

Een vochtig bestaan

Wat water geven betreft, hebben orchideeën iets meer aandacht nodig dan de meeste andere planten. Zij geven tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) het liefst om de 7-10 dagen water op kamertemperatuur, en in de winter, wanneer zij slapend zijn, om de twee weken. Daarnaast kunt u uw orchidee dagelijks besproeien, zodat de bladeren gehydrateerd blijven en niet uitdrogen. Gebruik een meststof die speciaal voor orchideeën is gemaakt, omdat deze planten bepaalde sporenelementen nodig hebben voor een optimale groei. Bemest ongeveer eens in de twee weken tijdens het groeiseizoen en stop met bemesten tijdens de koudere maanden.

Voldoende (indirect) licht

Ten slotte moet u ervoor zorgen dat uw orchidee voldoende licht krijgt, maar niet te veel – de meeste orchideeën geven de voorkeur aan helder, indirect licht, dat kan worden verkregen door een raam op het zuiden met gordijnen of andere diffusors. Het belangrijkste is om direct zonlicht op de bladeren te vermijden, want dat kan ze snel doen verbranden. En vergeet tenslotte niet je plant regelmatig te draaien, zodat hij overal gelijkmatig belicht wordt – dit bevordert een gelijkmatige groei van de bladeren!

Orchideeën zijn prachtige en delicate bloemen, maar het kunnen ook kieskeurige planten zijn die specifieke zorg nodig hebben om goed te gedijen. Als het gaat om het water geven van een orchidee, zijn er een paar belangrijke dingen waar u rekening mee moet houden. Ten eerste maakt het type orchidee dat u heeft een verschil in hoe vaak u water moet geven – sommige soorten hebben vaker water nodig dan andere. In het algemeen moet u een orchidee water geven als de bovenste centimeter grond is opgedroogd. Laat uw orchidee niet in het water staan, want dat kan wortelrot veroorzaken. Bovendien is het soort potgrond waarin uw orchidee is geplant van invloed op de frequentie waarmee u water moet geven – potgrond op basis van schors droogt bijvoorbeeld sneller uit dan potgrond op basis van mos en moet dus vaker worden bewaterd.

Lauw water

Als het tijd is om je orchideeënplant water te geven, gebruik dan water op kamertemperatuur of een beetje warm water – koud water kan de wortels van de plant schokken en schade veroorzaken. De beste manier om ervoor te zorgen dat je plant voldoende vocht krijgt, is haar water te geven totdat er wat vocht uit de bodem van de pot begint te lopen; dit helpt ervoor te zorgen dat er geen vocht op de bodem van de pot blijft staan (wat weer tot wortelrot kan leiden). Probeer indien mogelijk ook gedistilleerd water te gebruiken in plaats van leidingwater, omdat chloor en andere chemicaliën in leidingwater schadelijk kunnen zijn voor je planten.

Regelmatig kleine beetjes water

Zorg er ten slotte voor dat u uw orchidee niet te veel water geeft – te veel vocht kan na verloop van tijd schimmelgroei op de bladeren en wortelrot veroorzaken als er niet snel iets aan wordt gedaan. Het is belangrijk om je plant tijdens de bloeicyclus goed in de gaten te houden, omdat ze minder vaak water nodig hebben dan wanneer ze in rust zijn, zodat ze niet verdrinken terwijl ze hun uiterste best doen om die prachtige bloemen te produceren!