Orchidee stopt met bloeien

Als uw orchidee niet meer bloeit, zijn er verschillende mogelijke verklaringen. Lees er alles over in dit artikel van orchidee-kopen.nl. De meest voorkomende oorzaak is dat de omgeving waarin uw orchidee is geplaatst niet ideaal is, zoals te weinig licht, te veel water of meststof, en/of een onjuist temperatuurbereik. Ook kan er een probleem zijn met de plant in de pot zelf – als hij met zijn wortels vastzit in zijn pot, heeft hij misschien niet voldoende ruimte om te groeien en te bloeien. Het kan ook nodig zijn de plant te verpotten in verse grond met uitgebalanceerde meststoffen om de bloei te bevorderen.

Waarom Bloeit Mijn Orchidee Niet Meer?

De orchidee controleren op basisbehoeften

Controleer uw orchidee op tekenen van slechte gezondheid, zoals verkleurde bladeren, verwelkende stengels en gele vlekken. Als een van deze problemen zich voordoet, moet u maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de omgeving rond de orchidee evenwichtig en geschikt voor groei is. Zorg voor voldoende direct zonlicht, maar vermijd directe middagzon tijdens de heetste zomermaanden. U moet ook zorgvuldig toezien op de watergift – alleen geven als het grondoppervlak is opgedroogd – en nooit te veel water geven, want dat leidt tot wortelrot en andere schimmelziekten die de bloei kunnen belemmeren. Kijk ook naar het soort potgrond dat u gebruikt – grove schors of gecomposteerde materialen worden aanbevolen in plaats van standaard potgrond, omdat ze zorgen voor een betere beluchting en drainage.

Regelmatig controleren

Controleer tot slot regelmatig de gezondheid van de wortels van uw orchidee, want gezonde wortels leiden tot meer bloemproductie. Verpot uw orchidee zo nodig om de 6 maanden tot 1 jaar (afhankelijk van de grootte) in een nieuwe pot met verse aarde. Dit biedt voldoende ruimte voor nieuwe wortelgroei en zorgt ervoor dat de plant elk seizoen meer voedingsstoffen kan opnemen voor een gezonde bloeicyclus!